Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωβουλευτης γιωργος γεωργιου

Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό με στρατηγική σημασία.

Ένας υγιής αθλητισμός αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Το όραμά της για το παρόν και το μέλλον.

Το αθλητικό πνεύμα, στις μέρες μας πλανάται πλέον σαν φάντασμα ενώ η «φλόγα» του, έχει ξεπουληθεί σε εργαλεία marketing και διαφημίσεις, γεννώντας φαινόμενα διαφθοράς και κερδοσκοπίας, δημιουργώντας αθλητές δύο ταχυτήτων.

Τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, προκαλούν και τα φαινόμενα «οπαδικής βίας», τα οποία συνδέονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και εταιρείες «πλυντήρια» μαύρου χρήματος.

Η απάντηση όμως στα πιο πάνω, δεν είναι οι αθλητικοί χώροι χωρίς φιλάθλους, όπως προσπάθησε να κάνει και η δική μας κυβέρνηση, αλλά αθλητισμός χωρίς ιδιοτελή συμφέροντα, αθλητισμός με ίση πρόσβαση για όλους. Αθλητισμός που θα καλλιεργεί παιδεία, που θα συμβάλει στην  ενσυναίσθηση, στην ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι, στην ψυχική υγεία, στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

Πώς θα γίνει, όμως, αυτό όταν η πλειοψηφία των γονιών δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τις δυνατότητες άθλησης και υγιούς απασχόλησης;   Ή όταν οι αθλητικές ακαδημίες κλείνουν η μια μετά την άλλη, αφού οι χρηματοδοτήσεις του κράτους προς αυτές είναι πολύ περιορισμένες;

Η δική μας αντίληψη, η αντίληψη της Αριστεράς εστιάζει στη ρίζα του προβλήματος και προτείνει μέτρα για καταπολέμηση των κακών φαινομένων στον αθλητισμό, όπως:

  • Εφαρμογή της νομοθεσίας σε σχέση με τη διαφθορά, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δεκασμού δημοσίου λειτουργού και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Αύξηση δημόσιων χρηματοδοτήσεων για δημιουργία κατάλληλων αθλητικών υποδομών και κέντρων υγιούς απασχόλησης των νέων.
  • Αύξηση κινήτρων και ικανοποίηση αιτημάτων των αθλητών.
  • Αναβάθμιση μαθήματος Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
  • Επέκταση και αναβάθμιση ολοήμερου σχολείου
  • Στήριξη των αθλητικών – μορφωτικών συλλόγων, προώθηση αθλημάτων χαμηλού κόστους για να είναι προσβάσιμα σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα.
  • Συμπερίληψη της διάστασης του φύλου στους τομείς πολιτικής που αφορούν τον αθλητισμό. (υπαμοιβή αθλητριών, σεξουαλική παρενόχληση, μειωμένη προβολή γυναικείων αγώνων από ΜΜΕ, κίνητρα για ζητήματα μητρότητας,  εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων)
  • Καθορισμός στρατηγικής ατζέντας για στήριξη των αθλητών με αναπηρία.
  • Προσβάσιμες υποδομές για όλους.

Όσον αφορά δε το ποδόσφαιρο, ως ΑΚΕΛ, εδώ και χρόνια, προειδοποιούμε για το σκηνικό σήψης και διαφθοράς και καλέσαμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα πάταξης.

Μετά τις καταγγελίες μας το 2016 και την ανορθόδοξη διαχείριση - συγκάλυψη του ζητήματος από πλευράς αρμοδίων, καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις/εισηγήσεις για εξυγίανση του χώρου. Συμβάλαμε επίσης με την διενέργεια  επιστημονικής έρευνας για τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο από το γραφείο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα συμπεράσματά της ήταν καταιγιστικά με τους κύπριους πολίτες να μην εμπιστεύονται τους θεσμούς του ποδοσφαίρου αλλά και την αξιοπιστία τους.

Προτείναμε μια σειρά πρακτικών και άμεσων μέτρων, που προοδευτικά θα ευνοούσαν θεσμικά το άθλημα και θα το καθιστούσαν, θεμελιωδώς, πρότυπο καλής λειτουργίας, όπως:

  • τη θεσμοθέτηση ενιαίας νομοθεσίας που να καλύπτει ολόκληρο το αθλητικό γίγνεσθαι της Κύπρου και την τροποποίηση της αθλητικής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΚΟΑ, με τη συμπερίληψη κανόνων ελέγχου των οικονομικών και ρυθμιστικών λειτουργιών όλων των ομοσπονδιών.
  • συγκεκριμένο όριο θητειών στην κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου που θα περιορίσουν την δημιουργία  πυρήνων εξουσίας, που οδηγούν δυνητικά στην ασυδοσία, την έλλειψη λογοδοσίας και τη διαπλοκή.
  • ενίσχυση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της κυπριακής Βουλής.
  • αξιοποίηση, από το Κράτος, σε επίπεδο Δικαιοσύνης,  του θεσμικού ρόλου ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων για να προστατεύουν νομικά το άθλημα από αντιαθλητικές συμπεριφορές.

Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιοι έβαλαν την έρευνα στο συρτάρι τους, στέλνοντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές μας και να παλεύουμε για τη βελτίωση και αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του τόπου μας, να στηρίζουμε την ισότητα στην πρόσβαση ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και να επιδιώκουμε αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Θα σταθούμε, όμως, και απέναντι στα σάπια κατεστημένα του κυπριακού αθλητισμού που για δεκαετίες τρώνε με χρυσά κουτάλια και κατασπαράζουν το δημόσιο χρήμα.

Γιώργος Γεωργίου

Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ