Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τηλεφωνική επικοινωνία για την πρωτοβουλία Αμάλθεια με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχε το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τις αμέσως επόμενες μέρες ολοκληρώνονται από τους Αμερικανούς οι εργασίες κατασκευής των προσωρινών λιμενικών εγκαταστάσεων, ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.  

Έτοιμη ανά πάσα στιγμή είναι Κυπριακή Δημοκρατία για να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το σχέδιο Αμάλθεια.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει πριν από το τέλος και της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο, με πλοίο το οποίο θα αποπλεύσει από τη Λάρνακα.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«2 Μαΐου ολοκληρώνονται όπως με έχουν ενημερώσει οι Αμερικανοί η σχετική προβλήτα. Κάνουμε όλες τις προεργασίες, πρόσθεσε, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, και την ΕΕ για να ξεκινήσει και πάλι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συγκεκριμένο σημείο».

Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή και τις προσπάθειες να μπει εκ νέου σε ρότα υλοποίησης ο θαλάσσιος διάδρομος για ανθρωπιστική ανακούφιση των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε την αξία της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τον γενικότερο ηγετικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην περιοχή, γεγονός που αποδείχτηκε και κατά την εκκένωση πολιτών από το Σουδάν και τον καταλυτικό ρόλο που η Κύπρος διαδραμάτισε τότε. Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και για την κατάσταση στην παρούσα φάση του Κυπριακού και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η δική μας πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί».

Η πρωτοβουλία Αμάλθεια θα απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση στη Λευκωσία του προέδρου της Δημοκρατίας με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φόν ντερ Λάιεν.

Τις πρώτες φωτογραφίες από την κατασκευή της πλατφόρμας από το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πέραν των 1000 μελών του αμερικανικού στρατού.

Ντάνιελ Χαγκάρι – Εκπρόσωπος Ισραηλινού Στρατού

«Μαζί με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών εργαζόμαστε για μια προσωρινή ναυτική προβλήτα, γνωστή ως JLOTS (Κοινή Επιμελητεία Επί της Ακτής)».
 
Η προβλήτα αναμένεται να στοιχίσει 320 εκατομμύρια ευρώ και θα εξυπηρετεί αρχικά 90 φορτηγά την ημέρα, με τη δυνατότητα αύξησης στα 150 φορτηγά ημερησίως.