Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηυση

Βούτυρο στο ψωμί των ανακριτικών αρχών αποτέλεσε η τετρασέλιδη έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, η οποία έδωσε το έναυσμα για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του Ηγούμενου της Μονής Οσίου Αββακούμ και εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, με τις έρευνες της Αστυνομίας να εισέρχονται πλέον σε ένα νέο κύκλο.

Η κάποτε δυσχερής και πολύκροτη – κατά τις αστυνομικές αρχές - πτυχή του σκανδάλου Αββακούμ πήρε το δρόμο της, με τις ανακριτικές αρχές να έχουν λάβει μέχρι στιγμής 80 καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν ακόμη 60, με τις 13 να προέρχονται, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, από το στενό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του υπόπτου.

Μάλιστα, έχει ζητηθεί συνδρομή από τις ελλαδικές διωκτικές αρχές για τη στοιχειοθέτηση υπόθεσης, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν αποκλείεται κατά το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, όχι μόνο από τοοςυ κόλπους του Μοναστηριού αλλά και από πολίτες οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλοκή σε οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Στοιχεία «φωτιά»

Τα όσα ακούστηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στο στάδιο αίτησης της Αστυνομίας για προσωποκράτηση του πατρός Νεκταρίου, προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση και σοκ.

Ο εν αργία Αρχιμανδρίτης φέρεται να απέσπασε από τρία πρόσωπα συνολικό ποσό εβδομήντα χιλιάδων ευρώ από μισθούς και επίδομα αναπηρίας. Και να εισέπραξε ενοίκια από ακίνητα χωρίς να τα δηλώσει στο Τμήμα Φορολογίας κατά τα έτη 2020,2021 και 2022.

Ενώπιον των ανακριτικών αρχών ευρίσκονται και μαρτυρίες που θέλουν τον Ηγούμενο Νεκτάριο να μη δήλωσε επίσης στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ως διαχειριστής της περιουσίας της Μονής, την είσπραξη συνολικού ποσού €1.133.226, το οποίο προέκυψε από διάφορες δραστηριότητες της Μονής.

Υπό το μικροσκόπιο και μαρτυρίες ότι δεν δηλώθηκαν τιμολόγια για την ανέγερση της Μονής συνολικού ύψους 320.007 ευρώ και ότι εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του υπόπτου χρήματα τα οποία προορίζονταν για τη Μονή.

Το Δικαστήριο κατά τη χθεσινή διαδικασία διέταξε την 8ημερη κράτηση του πατρός Νεκταρίου, ο οποίος σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, είναι επιρρεπής στον επηρεασμό μαρτύρων.

Ο εν αργία Αρχιμανδρίτης κρατείται σε αστυνομικό σταθμό της πρωτεύουσας και μέχρι στιγμής έχει δεχθεί επισκέψεις μόνο από τους δικηγόρους του.