Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηυση

Την στάση του απέναντι στις ανακριτικές αρχές έχει αλλάξει ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο οποίος τελεί υπό σύλληψη από τις 18 Ιουνίου και εναντίον του διερευνώνται οικονομικής φύσεως αδικήματα, όπως απόσπαση χρημάτων μέσω ψευδών παραστάσεων, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αδικήματα που αφορούν στον ΦΠΑ.

Το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ κατά τις προηγούμενες ημέρες οι ανακρίσεις του διαρκούσαν από πέντε μέχρι δέκα ώρες, και απαντούσε σε ερωτήσεις δίνοντας στους ανακριτές νέα στοιχεία, πλέον απαντά σχεδόν μονολεκτικά, τηρώντας το συνταγματικό δικαίωμα της σιωπής.

Σήμερα, ενώπιον Δικαστηρίου, στην αίτηση για ανανέωση της κράτησης του ύποπτου ιερωμένου, ο νέος δικηγόρος του, Ευστάθιος Ευσταθίου, υπέβαλε στον ανακριτή της υπόθεσης ότι δεν αξιοποιείται σωστά ο χρόνος της Αστυνομίας για λήψη καταθέσεων, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη καταθέσεις από δέκα άτομα, τα οποία ανήκουν στο στενό περιβάλλον του εν αργία αρχιμανδρίτη.  

Υπέβαλε ακόμη πως τα έγγραφα που έχει ενώπιόν της η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αξιολογούνται από λειτουργούς του ΦΠΑ, και ως εκ τούτου η Αστυνομία έχει περιορισμένο έργο.

Ο ανακριτής της υπόθεσης αντέκρουσε, λέγοντας πως τα δέκα υπό αναφορά πρόσωπα εκπροσωπούνταν από τον ίδιο δικηγόρο και ζήτησαν να αλλάξουν αυτόν που τους εκπροσωπεί, ως εκ τούτου παρατηρήθηκε καθυστέρηση.

Σημείωσε δε, πως η διερεύνηση γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Φορολογίας και πως λαμβάνονται καθημερινά καταθέσεις.

Το Δικαστήριο ανανέωσε το διάταγμα κράτησης για οκτώ ημέρες.

Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

«Υπάρχει ορατός κίνδυνος επηρεασμού μαρτυρίας, ο οποίος ενισχύεται από τον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι ο ύποπτος προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες. Υπάρχει μαρτυρία, που δημιουργεί εύλογη υπόνοια ότι ο ύποπτος ενέχεται στα υπό διερεύνηση αδικήματα.»

Κατά την παρουσία του στο Δικαστήριο, και σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο εν αργία αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ακούστηκε να λέει πως η αλήθεια θα λάμψει.

Σύσκεψη για Αββακούμ

Ενόσω έτρεχε η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, οι ανακριτικές ομάδες της Αστυνομίας που διερευνούν τα ανοιχτά μέτωπα του πολύκροτου σκανδάλου και ο Αρχηγός της Δύναμης, Στέλιος Παπαθεοδώρου, περνούσαν το κατώφλι της Νομικής Υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώσουν τον Γενικό Εισαγγελέα για την πορεία των ερευνών. Κατά την προηγούμενη σύσκεψη, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ζητήσει επίσπευση των ερευνών. 

Οι παράλληλες έρευνες της Αστυνομίας αφορούν στον φερόμενο ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό της Μονής, σε καταγγελία εργαζόμενου της Μονής για σεξουαλική παρενόχληση και σε καταγγελία μοναχού για ξυλοδαρμό του.

Έτοιμο το πόρισμα

Έτοιμο είναι, εν τω μεταξύ, και το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, ενώ απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες, ώστε να παραδοθεί στο εξαμελές εκκλησιαστικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν αργία αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος θα λάβουν κατηγορητήριο, με τις εκκλησιαστικές αρχές να αναζητούν Εισαγγελέα ο οποίος θα το καταρτίσει και θα τους το επιδώσει, καθώς δεν επιτρέπεται αυτό να ετοιμαστεί από μέλος του εξαμελούς δικαστηρίου.