Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δικαιοσυνης

Στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1 ήταν φιλοξενούμενος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρτσιώτης ερωτήθηκε για την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων και την διαφωνία με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, για τη διαδικασία της έρευνας για την υπόθεση γυναικοκτονίας στην Πάφο όπως επίσης και για την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» η οποία όπως είπε ο . Χαρτσιώτης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» πρόκειται για το κυπριακό λεγόμενο panic button. Ο Υπουργός εξήγησε πως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα καλούν την αστυνομία με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, όπως είπε ο Υπουργός, ολοκληρώνεται εντός των πολύ λίγων επόμενων ημερών ως εφαρμογή. «Θα τεθεί σε πιλοτική και δοκιμαστική βάση τους επόμενους 2-3 μήνες και ευελπιστώ από τον Ιανουάριο-Φλεβάρη του 2025 η εφαρμογή αυτή να είναι διαθέσιμη στο κοινό.»

Όσον αφορά τις έρευνες που γίνονται για την υπόθεση γυναικοκτονίας στην Πάφο, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως η έρευνα βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο με το πόρισμα των ερευνών εντός των πολύ λίγων ημερών αναμένεται κατατεθεί ενώπιον του Αρχηγού της Αστυνομίας ο οποίος θα ενημερώσει περί αυτού τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Για το ζήτημα το οποίο επικρίνεται η αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υποστελέχωση της αστυνομίας ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως «ο Υπουργός Δικαιοσύνης εποπτεύει την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και δεν αναμειγνύεται στο επιχειρησιακό κομμάτι.»

«Δεν πρόκειται εγώ ποτέ να υποδείξω στην ηγεσία της αστυνομίας είτε στον Αρχηγό της Αστυνομίας τα άτομα, τον αριθμό είτε των περιπόλων, είτε τα άτομα που θα επιβαίνουν των περιπόλων, είτε το πως θα κάνουν τη δουλειά τους» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Χαρτσιώτης, χρονοδιαγραμματικά μέχρι το 2025 θα εισέλθουν στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου 900-1000 νέοι αστυνομικοί. Αυτή τη στιγμή η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου έχει περίπου 5,5 χιλιάδες άτομα.

Ερωτηθείς για την συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ στις 4 Ιουλίου και για τις προτάσεις που θα θέσει σε αυτόν ο κ. Χαρτσιώτης είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή τη συνάντηση θα επικρατήσει ένα πνεύμα κατανόησης και αλληλεγγύης προκειμένου να εξασφαλιστεί το αυτονόητο: η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα του τελευταίου φιλάθλου» και συνέχισε εξηγώντας «με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μος δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούμε αυτή την ασφάλεια τότε δεν έχουμε λόγο να ρισκάρουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι κάνουμε υπομονή, να ισχύσει αυτό το μέτρο τους επόμενους 3-4 μήνες, να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια που θα εγγυόνται την ασφάλεια του φιλάθλου και τότε να επανέλθουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο.»