Τηλεόραση Ραδιόφωνο
drones Ισραήλ

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ενώ αναφέρθηκε ότι αναχαιτίσεις έχουν γίνει ακόμα και πάνω από την ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) στην Ιερουσαλήμ. Μαχητικά που απογειώθηκαν από την Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο συμμετείχαν στην μάχη για αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Foreign Office. Αμερικανοί δήλωσαν ότι η ιρανική επίθεση ήταν πιο εκτεταμένη από όσο αναμενόταν. Νετανιάχου και Μπαίντεν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συνεργάστηκαν για τη διαχείριση των εξελίξεων ενώ από το Ισραήλ έχουν σταλθεί ξεκάθαρα μηνύματα για «σημαντική απάντηση» κατά του Ιράν. Η Ρωσία δηλώνει ότι θα στηρίξει το Ιραν εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστή η θέση της Κίνας η οποία έχει συμφέροντα στο Ιραν, ούτε και της Τουρκίας η οποία επέλεξε επί του παρόντος τη σιωπή. 

Σύμφωνα με νέα πληροφόρηση η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα γίνει εντός της σημερινής ημέρας στη Νέα Υόρκη, ύστερα από αίτημα του Ισραήλ. Αγωνία επικρατεί για τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας καθώς και για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις από την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσει σε απάντηση στο Ιράν.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Κύπρο όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκαλεί εκτάκτως αύριο πρωί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. 

Μια παράπλευρη συνέπεια των επιθέσεων είναι οι αυξήσεις που ήδη σημειώνονται στις τιμές του πετρελαίου.

Λίγο πριν από τις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 3.45, οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγεια. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί απέκρουσαν τις επιθέσεις

Σειρήνες ήχησαν το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε ολόκληρο το Ισραήλ και ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα της χώρας ενώ ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ ενώ προκλήθηκε πανικός μεταξύ των κατοίκων. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το 99% της ιρανικής επίθεσης έχει αναχαιτιστεί. Όπως αναφέρεται, το 97% των drones και των πυραύλων αναχαιτίστηκαν απο την ισραηλινή αεράμυνα και αεροσκάφη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας προτού εισέλθουν στο FIR του Ισραηλ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι από την επίθεση σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε βάση στο νότο. Όπως ανέφερε:«Δεν τελείωσε ο συναγερμός ούτε και η απειλή. Εκτοξεύθηκαν πέραν των 200 αντικειμένων κατά του Ισραήλ και τα περισσότερα καταρρίφθηκαν».

Αντίθετα, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι μισοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν πέτυχαν τον στόχο τους.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στον σοβαρό τραυματισμό ενός 10χρονου κοριτσιού από την Ιρανική επίθεση.

Το Ισραήλ ετοιμάζει σημαντική απάντηση στο Ιράν

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ και ακολουθεί συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Όπως αναφέρεται μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για την απάντηση του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν «θα είναι σημαντική».

Το κανάλι 12 του Ισραήλ αναφέρει ότι ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ορκίστηκε μια «άνευ προηγουμένου απάντηση» στην επίθεση του Ιράν και λέει στους Ισραηλινούς να «μην πάνε για ύπνο λόγω αυτού που έρχεται».

Δείτε τη στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ:

Προηγήθηκε δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου αναφέρεται σε άμεση απάντηση κατά του Ιράν.

Σε μια παράπλευρη συνέπεια της ιρανικής επίθεσης σημειώνεται η εκτόξευση της τιμής του αργού πετρελαίου η οποία τις τελευταίες ώρες ανήλθε στα 95 δολάρια το βαρέλι στις παραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής, 10 δολάρια ακριβότερο σε σχέση με την Παρασκευή. 

Oι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ για την αναχαίτιση της επίθεσης του Ιραν η οποία πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα. Τη στήριξή της στο Ισραήλ διατύπωσε και η Γερμανία.
«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέσω Χ και προειδοποίησε ότι «το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη». «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Έντονη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης έγινε και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση, συστήνει αυτοσυγκράτηση και δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος. Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν άλλο ένα πόλεμο, αναφέρει.

Σιδερένια στήριξη από Mπάιντεν σε Ισραήλ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με ανάρτησή του στο Χ αναφέρει: Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής μου ασφάλειας για ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι σιδερένια.

Ιραν: «Ολοκληρώθηκε η επίθεση - Το θέμα τώρα μπορεί να θεωρηθειί λήξαν»

Ως πρόσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης εκτιμάται από ορισμένους η  αναφορά της αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, ότι: «Η επίθεση ήταν απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα στην Δαμασκό κατά της πρεσβείας του Ιράν. Το θέμα τώρα μπορεί να θεωρηθειί λήξαν. Να μην τολμήουν οι ΗΠΑ να αναμειχθούν, γιατί η αντίδραση του Ιράν θα είναι πιο σοβαρή». Ωστόσο το Ισραήλ ειδοποίησε τους κατοίκους του Εϊλάτ, της Ντιμόνα, του Νεβατίμ και στο βόρειο Γκολάν να παρεμείνουν δίπλα σε καταφύγια. 

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους μεταξύ αυτών το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Στο Ισραήλ επικρατεί πανικός και άρχισαν να ηχούν σειρήνες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την ίδια ώρα ρουκέτες από τον Λίβανο έχουν εκτοξευτεί κατά του Ισραήλ.

Ευθεία απειλή Ιράν κατά Ιορδανίας

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει κάθε χώρα που θα βοηθήσει το Ισραήλ ότι θα πρέπει να περιμένει αντίποινα. Ο υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι αν οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr.

Το Ιράν φέρεται να είναι σφοδρά ενοχλημένο με την Ιορδανία που έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ για αναχαίτιση της επίθεσης. Ιρανικά μέσα μεταδίδουν ότι εστάλη ήδη μήνυμα προς το Αμμάν ότι αν συνεχίσει θα γίνει ο επόμενος στόχος. 

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ αμερικανικά F-35 έχουν ήδη αναχαιτίσει ιρανικά drones στον εναέριο χώρο της Συρίας. Υπάρχει ωστόσο φόβος ότι τα drones και οι βαλλιστικοί και υπερηχητικοί πύραυλοι από το Ιράν αναμένεται να πέσουν ταυτόχρονα στο έδαφος του Ισραήλ. 

Ισραηλινές πληροφορίες εκτιμούν ότι οι περιοχές που στοχοποιούνται από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους θα είναι στρατιωτικές βάσεις στα υψώματα Γκολάν στο βορρά και στα νότια, όπου βρισκονται αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ.

drones Ιραν Ισραήλ

Ενώ μαχητικά από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο συμμετέχουν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Foreign Office, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι οι απερίσκεπτες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει, το Ηνωμένο Βασίλειο να καλεί το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει αυτή τη σοβαρή κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη σημειώνονται πανηγυρισμοί για την έναρξη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ.
 

Καθηλωμένα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Λάρνακας 

Πληροφορίες που μεταδίδονται από την Κύπρο αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκονται καθηλωμένα τρία αεροσκάφη τα οποία θα πετούσαν προς το Ισραήλ.

Δεκάδες επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones

Σύμφωνα με αναφορές Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones τα οποία αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ γύρω μεταξύ 2-4 το πρωί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση του Ιράν είναι σε δυο κύματα με πυραύλους και drones. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι drones εκτοξεύθηκαν και από την Υεμένη. Όπως αναφέρεται το Ισραήλ και οι συμμάχοι του άρχισαν την αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης στον εναέριο χώρο της Συρίας και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία έχει ήδη κηρύξει κατάσταση συναγερμού αναφέροντας ότι θα πλήξει οτιδήποτε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. 

Την ίδια ώρα υπάρχει ανοιχτη απειλή από το Ιράν, θα στοχοποιήσει οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ ώστε να επιτεθεί στο Ιράν.

Το IDF βρίσκεται σε συναγερμό και σχηματίζει μια εικόνα κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Το IDF παρακολουθεί όλους τους στόχους, σύμφωνα με Εκπρόσωπο IDF. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικά και ισραηλινά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν  να εξουδετερώσουν την απειλή πριν φτάσει στο Ισραήλ.

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης συνέρχεται εκτάκτως το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.  

Κατάσταση πανικού στο Ισραήλ

Στο μεταξύ στο Ισραήλ επικράτησε κατάσταση πανικού με τους πολίτες να τρέχουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα. Ήδη άρχισαν να ηχούν σειρήνες στο Βόρειο Ισραήλ.

Λόγω του πυρκατωμένου κλίματος, το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία το έχουν πράξει.

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να  απαντήσει στην Τεχεράνη. 

Σαν προαναγγελία της επικίνδυνης όξυνσης έμοιαζε η προ ολίγων ωρών ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σημαντική συσπείρωση δυνάμεων όπως και η ξαφνική ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.