Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σε μια ιστορική απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης κατέληξαν οι ηγέτες των 27. Συμφώνησαν «επί της αρχής» στην απεξάρτηση τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, μέχρι το τέλος του χρόνου, παρά τις ενστάσεις της Ουγγαρίας. 

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αφορά, ωστόσο, μόνο εκείνο που φθάνει στην Ευρώπη με πλοία, γεγονός που κατατεμαχίζει την Ένωση.  Στο μικροσκόπιο, οι συνέπειες που προκαλεί η συμφωνία σε κράτη-μέλη όπως η Κύπρος.

Η νέα αυτή συμφωνία θα ενισχύσει το ράλι των τιμών, κάτι που θα δούμε πολύ σύντομα να γίνεται πραγματικότητα.

Εδώ είναι η ευθύνη των κρατών μελών τα οποία αναγκάστηκαν να συναινέσουν σε νέες κυρώσεις οι οποίες είναι αμφίβολο εάν φέρνουν καλύτερο κόστος στη Ρωσία ή στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που τις επιβάλλει.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν οι ευρωπαϊκές αυτές κυρώσεις και αποφάσεις «χτυπούν» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν αποτελούν «μπούμερανγκ» που στρέφεται στα πρόσωπα των κρατών μελών και των πολιτών τους. 

Μάλιστα, χθες ενώ έτρεχε το 6ο πακέτο κυρώσεων προς ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας αυξήθηκε άλλη μία μονάδα από τη μέρα που προτάθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων. Κυμαίνεται στο 8,7% με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η Γερμανία είναι πυξίδα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και επισήμως κατακερματισμένη με τα κράτη μέλη να κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες. Από τη μία χώρες που είναι υποκείμενα των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, αυτές δηλαδή που θα μπορούσαν να λάβουν πετρέλαιο μέσω θαλάσσης, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. 

Από την άλλη κράτη μέλη που θα μπορούν να λαμβάνουν την παροχή ρωσικού πετρελαίου, διότι αυτό θα συνεχίσει να ρέει μέσω των αγωγών, όπως είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Γερμανία και άλλα κράτη της Ηπειρωτικής Ευρώπης. 

Μπορεί ο εθνικής ηγέτης της Ουγγαρίας να έχει κριθεί δικαίως για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη στάση που έχει τηρήσει στο μεταναστευτικό, ωστόσο, βγήκε ο μεγάλος κερδισμένος. Ο Όρμπαν στάθηκε όρθιος έναντι όλων και κατάφερε να εξαιρέσει από το εμπάργκο το ρωσικό πετρέλαιο που διοχετεύετε με αγωγούς, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό για τη δική του χώρα. 

Επισημαίνεται ότι, οι λεπτομερείς των κυρώσεων στις οποίες κρύβονται και τα μεγάλα προβλήματα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να διασφαλίσει τον δίκαιο ανταγωνισμό και την ενιαία της αγορά ώστε να μην δούμε κράτη να θυματοποιούνται και να πληρώνουν πολύ περισσότερα για την αγορά ενέργειας από κάποια άλλα.

Αυτές οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποφασιστούν από τους Μονίμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών  και εν συνεχεία θα πρέπει να υιοθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο από το Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η δήλωση της Λευκωσίας αρκείται να χαιρετήσει την απόφαση που λήφθηκε για το 6ο πακέτο κυρώσεων χωρίς να αναφέρεται στις επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως για την οικονομία της Κύπρου. Αρκείται να σημειώσει ότι λήφθηκαν ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα των κρατών. μελών.