Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΞΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να απαντήσει στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αναφέροντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, στέλνοντας ανθρωπιστική βοηθεία στη Γάζα που στήριζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Στέλιος Πισής», που διοργανώνει ο Δήμος Γερμασόγειας, ανέφερε πως αντιλαμβάνεται «την δυσκολία Τούρκου ΥΠΕΞ, που ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και επιχειρεί μέσα από τέτοιες δηλώσεις να εμπλέξει την Κύπρο στη διαμάχη. Ό,τι και αν πράξει είναι σε όλους γνωστός ποιος είναι ο ρόλος μας: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκένωση πληθυσμών.»

Είναι λίγο ατυχές να ακούμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το τι γίνεται στην Τουρκία σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα. Άρα, αντιλαμβάνομαι την άβολη θέση, τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω ακριβώς της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από κει και πέρα δεν εμπλεκόμαστε, είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, είμαστε μέρος της λύσης όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει ενορχήστρωση απειλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα τέτοιο διάλογο. Εκεί θέλουν να πάρουν τη συζήτηση. Τα λαμβάνουμε όλα πολύ σοβαρά υπόψη φυσικά, δεν υποβαθμίζουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια δημόσια συζήτηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει το αφήγημα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών». 

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για την συνάντηση του με την με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είπε πως μόνο θετικά μπορεί να ερμηνευθεί η επερχόμενη συνάντηση του στις Βρυξέλλες ενώ επιβεβαίωσε για την συνάντηση αυτή.

Σε ερώτηση γιατί η συνάντηση πραγματοποιείται εκτός Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γιατί θα είμαι στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήσαμε, θα είναι και η κα Ολγκίν προφανώς για άλλες συναντήσεις και είπαμε να συναντηθούμε εκεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ή καμία σκοπιμότητα».