Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τη διαδικασία μεταφοράς, ελέγχου και φόρτωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, κατέγραψαν το πρωί στο λιμάνι της Λάρνακας τηλεοπτικά συνεργεία από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Εκατοντάδες τόνοι προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης, αφού σαρώθηκαν από τις ειδικές αψίδες, φορτώθηκαν στο πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Cape Trinity, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την συνδρομή του Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας φόρτωσης, που αφορούσε δύο χιλιάδες παλέτα με τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και είδη καταυλισμού, το πλοίο σήκωσε άγκυρα  και χάραξε ρότα για τον Παλαιστινιακό Θύλακα.  

Ο Νταγκ Στρόoυπς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της USAID, έκανε λόγο για δύσκολο και περίπλοκο περιβάλλον μεταφοράς και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, και επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της Κύπρου σε αυτή την προσπάθεια.

«Έχουμε ισχυρή εταιρική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Κυβέρνηση του Ισραήλ, τον ΟΗΕ, διεθνείς δωρητές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες  σε όλους τους εταίρους και ιδιαίτερα στους Κύπριους για τη διασφάλιση του ασφαλούς και γρήγορου ελέγχου των εμπορευμάτων μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου» ανέφερε ο Νταγκ Στρόουπς.

Συνέχεια μέχρι νεοτέρας

Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» δεν έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της USAID, η λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί όσο οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.  

«Δεν μπορεί να σας δώσω χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η αποστολή βοήθειας αλλά θα συνεχίσει να είναι εκεί όσο οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τον διάδρομο ο οποίος είναι ευάλωτος λόγω των κυμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων USAID.

Στην Κύπρο εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά αεροπορικώς εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που αποθηκεύονται μέχρι να ελεγχθούν και να φορτωθούν στα πλοία που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια».

«Στόχος είναι η λειτουργία ενός κέντρου διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ στη Λάρνακα. Στόχος είναι να μαζεύουμε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορες χώρες και οργανισμούς με στόχο να την αποστείλουμε στη Γάζα που είναι ο κόσμος που υποφέρει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης. 

Επτά χιλιάδες τόνοι προμηθειών έχουν παραδοθεί στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», ωστόσο στη Γάζα καταγράφονται και περιπτώσεις λεηλασιών της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπολογίζεται ότι για αποφυγή της λιμοκτονίας των πέραν των δυο εκατομμυρίων Παλαιστινίων που διαβιούν στη Λωρίδα της Γάζας, χρειάζεται καθημερινά να εισέρχονται στον θύλακα 600 φορτηγά με προμήθειες.