Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταεπ γενικο νοσοκομειο λευκωσιας ασθενοφορο

Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, λόγω της απεργίας σαράντα-οκτώ ωρών, που έχουν προκηρύξει οι ιατροί.

Σε κοινή ανακοίνωση η ΠαΣυΚΙ και ο κλάδος ιατρών της ΠαΣυΔΥ τονίζουν ότι η απεργία θα αρχίσει στις επτά και μισή το πρωί της Τρίτης, 2 Ιουλίου, και θα ολοκληρωθεί στις επτά και μισή το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουλίου, ενώ θα καλύψει όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας της χώρας.

Τους όρους της απεργίας καθόρισαν οι δύο συντεχνίες σε συνάντησή τους, με αποτέλεσμα να ξεσηκώσουν νέα θύελλα απαιτήσεων από το κράτος, για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως είναι τα νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα αναβληθούν προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, όπως και οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, με τον ΟΚΥπΥ να ανακοινώνει ότι αυτά θα επαναπρογραμματισθούν.

Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο έχει οδηγίες να ανταποκρίνεται για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση οι οποίοι χρήζουν άμεσης αξιολόγησης και παρεμβάσεων διάσωσης, σε πολύ σοβαρά περιστατικά, που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης και για ασθενείς οι οποίοι χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Επιπρόσθετα, τυχόν μεταφορά ασθενών από αλλά νοσηλευτήρια θα τύχει εξυπηρέτησης μόνο αν η μεταφορά θεωρείται απαραίτητη για την διεκπεραίωση ενός επείγοντος περιστατικού ή μετά από συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας.

Ενώ, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Εντατικής Νοσηλείας Παιδιών θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, όπως και το Κέντρο Τραύματος.

Οι χημειοθεραπείες και λοιπές ημερήσιες νοσηλείες που μπορούν να τύχουν μετακίνησης θα μετακινηθούν, ενώ οι χημειοθεραπείες που χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς θα πραγματοποιηθούν.

Επιπλέον, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, αλλά από το προσωπικό ασφαλείας.

Δικαιολογούν την απεργία

Οι συντεχνίες και οι ιατροί μέλη τους επαναλαμβάνουν ότι τα απεργιακά μετρά ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός και ότι η λήψη μέτρων αλλά και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι αποτέλεσμα της αυταρχικής και αλαζονικής στάσης του Διοικητικού Συμβούλιου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο Πρόεδρος του κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ Μωυσής Λάμπρου ανέφερε στον ΑΝΤ1 χαρακτηριστικά: «κακώς έχει τοποθετηθεί το θέμα μόνο στο χρηματικό. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα και κυρίως θέματα συμπεριφοράς και διοίκησης του συμβουλίου τα οποία εγείραμε και αυτά είναι και ο κύριος λόγος που απεργούμε».

Ο ΟΚΥπΥ τονίζει ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η εξαγγελθείσα απεργία, ενώ το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει προσπάθειες ώστε να βρεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή η χρυσή τομή.

Λανθασμένη θεωρεί η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου την απόφαση των ιατρών του δημόσιου τομέα για απεργιακά μέτρα, ωστόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες των κυβερνητικών ιατρών για το μέλλον της δημόσιας υγείας.

Ανησυχίες για την 48ώρη απεργία εκφράζει και το ΚΕΒΕ, το οποίο κάνει λόγο για αδικαιολόγητη και ετσιθελική απόφαση των ιατρών του δημοσίου.

Ανακοίνωση Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου:
«Οι απεργούντες γιατροί οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι αμοιβές και τα ωφελήματα τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τις αντοχές του εργοδότη τους, που είναι το Κράτος ... Η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ είναι, όπως επιβληθεί η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες μια από τις οποίες είναι και η δημόσια υγεία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της ΟΕΒ, η οποία καλεί την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία και την κοινωνία προχωρώντας στην νομοθέτηση της Συμφωνίας για την Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες.
 
Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου:
«Η 48ώρη απεργία δεν στρέφεται μόνο εναντίον του εργοδότη των κυβερνητικών ιατρών αλλά και εναντίον αθώων, ανυπεράσπιστων και ευάλωτων συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια πλήττοντας την δημόσια υγεία».
 
Στην κοινή τους ανακοίνωση ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ τονίζουν πως αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του ΟΚΥπΥ. τα μέτρα θα κλιμακωθούν.