Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Μέτωπο αντιπαράθεσης αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, ξέσπασε με αφορμή τη διαρροή προσχεδίου μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου και ευρύτερα, των ανελαστικών δαπανών.  

Όπως διέρρευσε μετά την ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής από αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στις συστάσεις του Ταμείου που περιλαμβάνονται σε μελέτη που διενεργεί εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνεται η μείωση του κρατικού μισθολογίου με περιορισμό αυξήσεων, προσαρμογές μισθών με την παραγωγικότητα, με πρόταση για προσαυξήσεις ανά διετία (αντί ετησίως) ή στο 50%, προσωρινή αναστολή ΑΤΑ και κατάργηση 13ου μισθού.

Δεν υπάρχει θέμα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, πως δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης του 13ου μισθού, είτε της ΑΤΑ, αφήνοντας ωστόσο, ανοικτό, το ενδεχόμενο, κλιμακωτής παραχώρησης. Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τελική μελέτη θα δοθεί στο υπουργείο αν όχι τη Δευτερα, στις επόμενες 2 με 3 μέρες. Ενδιαφέρον, ωστόσο προκαλούν οι απαντήσεις που επέλεξε να δώσει σε σχέση με δύο συγκεκριμένες πτυχές των εισηγήσεων του Διεθνούς Οργανισμού. Πρώτα για τον περιορισμό κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από κανέναν, ούτε από το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Είναι μια διαπίστωση ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα... βρισκόμαστε συγκριτικά με άλλες χώρες σε ένα ψηλό επίπεδο, όσον αφορά το μισθολόγιο», δήλωσε ο Μάκης Κεραυνός.

Δεύτερον για τα περί περικοπών στους μισθούς.«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για συζήτηση με τα σημερινά δεδομένα, για αποκοπές υφιστάμενων μισθών», σημείωσε.

Οι εισηγήσεις του Ταμείου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση καλώντας την να προβεί σε επίσημη τοποθέτηση.

«Όλοι συμφωνούν ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εξορθολογισμό, ότι υπάρχει χάσμα αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα. Η λύση όμως είναι, όχι η αφαίρεση δικαιωμάτων και μισθών αλλά η βελτίωση των αποδοχών και των όρων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα... Το ότι το ΔΝΤ είναι εθισμένο στη λιτότητα δεν αποτελεί έκπληξη. Η ουσία όμως είναι η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη τι λέει για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ;» υπογράμμισε ο Χάρης Πολυκάρπου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Αιτία πολέμου, το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου, σε οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Δεν αποτελεί λύση η μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων για να εξισορροπηθεί η μισθοδοσία τους με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η ουσία είναι  σταδιακά να βελτιωθούν οι απολαβές στο ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να απεμπολήσει κατακτήσεις δεκαετιών...», ανέφερε ο κ. Ματθαίου.