Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θλι

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι η τριήμερη αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που λειτουργεί ως Συμβούλιο, εξετάζοντας την αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Για σχεδόν έντεκα ώρες, το τελευταίο τριήμερο, ο επικεφαλής της Νομικς Υπηρεσίας απαντούσε στα ερωτήματα της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η πολύωρη διαδικασία στράφηκε σήμερα γύρω από τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, αλλά ακόμη και τα εξώδικα πρόστιμα.
 
Χρίστος Κληρίδης: «Το τρίτο θέμα αφορά τα εξώδικα. Στις 25/2/23 ο Ελεγκτής ζήτησε λεπτομέρειες από την Αστυνομία για τα εξώδικα της περιόδου 2010-2021 και λεπτομέρειες πως αξιοποιήθηκαν οι υποθέσεις. Αυτό το θέμα έχει οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος. Συμφωνείτε;»

Γιώργος Σαββίδης: «Αν ο Εισαγγελέας επέλεξε να προχωρήσει την ποινική δίωξη είναι κάτι που δεν αφορά τον Γενικό Ελεγκτή»

Χρίστος Κληρίδης: «Εσείς για μία ακόμη φορά του είπατε στοπ. Δεν θα σας δοθούν τα στοιχεία και δεν έκανε έλεγχο.»

Γιώργος Σαββίδης: «Δεν έκανε τον έλεγχο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο σκοπός. Ήταν μία από τις κλασικές περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς. Είπε προς τον Αρχηγό πως αντιλαμβάνεται γιατί ο ίδιος και ο Εισαγγελέας δεν δίνουν τα ονόματα των εξωδίκων που σβήσατε. Ήταν μία απροκάλυπτη σοβαρότατη καταγγελία. Όλα τα άλλα είναι θέματα νομικής γνώμης. Η παρέμβαση του Ελεγκτή ήταν εντελώς αναρμόδια. Για άλλη μια φορά ερμήνευσε τη νομική γνώμη ως εξυπηρετούσα της ανησυχίας μου και του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ανήκουστη καταγγελία για τον Εισαγγελέα.»

Αντώνης Λιάτσος: «Για να καταλάβουμε. Η Ελεγκτική ζήτησε στοιχεία για τρεις υποθέσεις αναστολής ποινικής δίωξης;»

Χρίστος Κληρίδης «Ναι». «Σας υποβάλλω ότι κακώς παρεμβήκατε για τα στοιχεία, τα οποία ζήτησε ο Ελεγκτής.» (προς Γιώργο Σαββίδη)

Γιώργος Σαββίδης: «Εξάσκησα τις εκ του Συντάγματος αρμοδιότητές μου. Ο Ελεγκτής σε απάντηση επί του θέματος μου απέδωσε μία απαράδεκτη καταγγελία. Αυτό που λέει είναι ότι κλείνω υποθέσεις επωνύμων και ότι φοβάμαι να μην τα μάθει ο Ελεγκτής. Αυτό το πράγμα είναι ένα ακόμα ασύστολο ψεύδος. Ακόμα και τα παιδιά μου που παραβίασαν το όριο ταχύτητας, πλήρωσαν τα εξώδικα.»

Ο Γιώργος Σαββίδης σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις και υποβολές, του εκ των δικηγόρων του Οδυσσέα Μιχαηλίδου, τόνισε πως δεν είναι διεφθαρμένος, όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ο Γενικός Ελεγκτής και το περιβάλλον του.

Γιώργος Σαββίδης: «Με κατηγορεί ότι είμαι διεφθαρμένος, ότι έσβησα εξώδικα. Είναι μεγάλες κατηγορίες. Έφτασε η ώρα και κρίναμε ότι ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, έπρεπε να προχωρήσω σε αυτό το διάβημα. Δεν είναι θέμα εμπάθειας ούτε έχω κάτι προσωπικό εναντίον του κ. Μιχαηλίδη. Είμαι εδώ θεσμικά. Κάνουμε και κακό στη χώρα. Δημιουργούμε την εντύπωση στον κόσμο ότι παντού υπάρχει διαφθορά. Εγώ προσωπικά δεν είμαι διεφθαρμένος. Ξέρω πόσες υποθέσεις διαφθοράς υπάρχουν. Όλοι αυτή η περιρέουσα περί σκοπιμοτήτων στις γνωματεύσεις, έχει αντίκτυπο σε όλους τους συναδέλφους στη Νομική Υπηρεσία.»

Στο πλαίσιο των συμπληρωματικών ερωτήσεων του δικηγόρου του Γενικού Ελεγκτή τέθηκε ακόμα και θέμα δημοτικότητας του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Χρίστος Κληρίδης: «Θα κάνω κάποιες συμπληρωματικές υποβολές. Η θέση μας είναι ότι θεωρείτε τον Γενικό Ελεγκτή ως τον υπαίτιο της πτώσης της δημοφιλότητάς σας.»

Γιώργος Σαββίδης: «Δεν με απασχολεί καθόλου η δημοφιλότητά μου. Αν με ενδιέφερε θα ήμουν σπίτι μου. Ποτέ δεν επέτρεψα και δεν θα επιτρέψω να με ενοχλεί η κριτική. Με ενοχλεί η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. «
 
Το πρώτο μέρος της σημερινής διαδικασίας αναλώθηκε στο θέμα που έθιξε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, γιατί ο Γιώργος Σαββίδης δεν επέτρεψε στην Ελεγκτική Υπηρεσία να διερευνήσει την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που υπηρετούσαν στο κυλικείο  του ΓΕΕΦ, πριν από τρία χρόνια.
 
Χρίστος Κληρίδης: «Εσείς ρωτήσατε τον Υπουργό Άμυνας, σας είπε ό,τι σας είπε και αποφασίσατε. Η έκθεση του Ελεγκτή, 9/10/23, καταγράφει ότι ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούσαν στον ΓΕΕΦ σαν καφετζήδες αυξήθηκε όταν ήταν Υπουργός Άμυνας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.»

Γιώργος Σαββίδης: «Δεν γνωρίζω και ούτε διαβάζω τις εκθέσεις του Ελεγκτή αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Στην επιστολή μου ζήτησε να δω το θέμα ποινικής δίωξης. Κάλυπτε συγκεκριμένη περίοδο που δεν ήταν Υπουργός ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Η πραγματικότητα είναι πως τότε ήταν ο κ. Χαράλαμπος Πετρίδης. Σε κάποια από τις επιστολές ή στις δηλώσεις του ανέφερε πως θα επέκτεινε τη διερεύνηση και την περίοδο που ήταν υπουργός ο Βοηθός Γενικός. Το τεκμήριο 6 είναι η ανακοίνωση της Ελεγκτικής ημερομηνίας 29/3/2023, που ανακοινώνει ότι για άλλη μια φορά θα καταγγείλει τη χώρα του στην Indosai για το συγκεκριμένο θέμα... Αντιλαμβάνεστε ότι όταν εισέπραξε την άρνηση για ποινική δίωξη του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αποφάσισε να επεκτείνει την έρευνά του στο ποιοι ήταν τότε στις θέσεις.»
 
Όπως αναφέρθηκε στο τέλος της διαδικασίας, δεν προκύπτει θέμα επανεξέτασης του Γενικού Εισαγγελέα από καμία πλευρά. Ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε πως θα κληθούν δύο μάρτυρες από την πλευρά τους. Ο ένας είναι εκπρόσωπος του Indosai. Θα καταθέσει στις 27 Ιουνίου στις 9:30 το πρωί, ενώ την 1η Ιουνίου και για τρεις μέρες θα καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής.