Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βρετανικες βασεις

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από την Βρετανική Κυβέρνηση. 

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, η πηγή τόνισε πως «οι Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς».

Η ίδια πηγή μετέφερε την ανησυχία που επικρατεί στο Λονδίνο για την κατάσταση στη λεγόμενη «Μπλε Γραμμή», δηλαδή τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ, σημειώνοντας την ανάγκη να γίνει σεβαστό το σχετικό ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Λονδίνο αναγνωρίζει και στηρίζει τον αναγκαίο σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να δώσει μια επίσημη τοποθέτηση από τη βρετανική κυβέρνηση επί της απειλής αυτής, η εκπρόσωπος του Foreign Office αναφέρθηκε στην ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ είναι σοβαρός. Προτρέπουμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».