Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την Εξοικονόμηση Νερού επιδιώκει η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.  

Ήδη με χθεσινή ανακοίνωση του, το Υπουργείο τονίζει ότι ενόψει της παρατεταμένης ανομβρίας, θα τηρηθεί αυστηρή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Μιλώντας στα Νέα του ΑΝΤ1 η Υπουργός ανέφερε ότι η νομοθεσία είναι αρκετά παλιά και προνοεί πρόστιμο που φτάνει μέχρι τα περίπου 500 ευρώ ή μέχρι και τρεις μήνες φυλάκισης ή και οι δύο ποινές μαζί. Ωστόσο όπως πρόσθεσε«τα εξώδικα πρόστιμα θεωρώ ότι δεν ικανοποιούν. Οπόταν έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες να προχωρήσουν σε όλες τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαβούλευση και αυστηροποίηση».  

Την ίδια ώρα απευθύνει στους πολίτες έκκληση να είναι φειδωλοί στην χρήση νερού, αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση νερού. Ενώ καλεί τις τοπικές αρχές και τα συμβούλια να ασκήσουν τα εργαλεία της νομοθεσίας για να σταματήσει η αλόγιστη χρήση και σπατάλη νερού.

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα λυψειδρίας; 

Η ύδρευση καλύπτεται πλήρως όπως σημείωσε η Υπουργός, ενώ κατά μέσο όρο 33% γίνονται περικοπές στην άρδευση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, ενώ η περίοδος που διανύουμε καταγράφεται ως η 10η χειρότερη χρονιά που βιώνει η Κύπρος στο θέμα της βροχόπτωσης στα 100 και πλέον χρόνια όπου καταγράφονται μετεωρολογικά στοιχεία και στοιχεία βροχόπτωσης.  

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η πληρότητα των φραγμάτων, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 40%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήταν γύρω στο 66%, με τις επιστημονικές προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για τα επόμενα χρόνια.  

Τα μέτρα και οι μακροχρόνιες λύσεις

Βάσει του προγραμματισμού με το κυβερνητικό πλάνο και το εθνικό επενδυτικό πλάνο είναι η υλοποίηση μιας σειράς από έργων αξίας 1.17 δισ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029, ανέφερε η Υπουργός. «Κάποια από αυτά ολοκληρώνονται άμεσα, κάποια σε ένα μεταγενέστερο στάδιο και κάποια πιο μετά», πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.  

Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, λαμβάνονται κάποια μετρά ανακούφισης, τα οποία σε μικρό βαθμό μπορούν να ασκηθούν αυτή τη στιγμή, διότι η οριστική λύση θα έρθει μέσω από μια σειρά  υποδομών και δικτύου, τόνισε.  

Ενήμερη είναι και η ΕΕ για την δυσμενή κατάσταση στην Κύπρο, με την κ. Παναγιώτου να καταθέτει το πρόβλημα, ζητώντας να εξευρεθούν τα μέσα και τα εργαλεία για στήριξη στους γεωργούς, πρόσθεσε η Υπουργός.