Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρός

Αγωνιώδεις προσπάθειες για αποφυγή της 48ωρης απεργίας των κυβερνητικών ιατρών έστω και την υστάτη από τον Υπουργό Υγείας.

Παρά το ότι ο κος Δαμιανού μίλησε επανειλημμένα και με τις δύο πλευρές διερευνώντας όρια και προθέσεις, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ.

«Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν θα μπορούσε σήμερα τουλάχιστον  να βρεθεί η λύση όμως είμαι σίγουρος πως με καλή θέληση θα μπορούσε να αποφευχθεί η απεργία», δήλωσε ο Υπουργός.

Οι κυβερνητικοί ιατροί, οι οποίοι θεωρούν σημαντική την παρέμβαση του Υπουργού τονίζουν πως  πέραν της οικονομικής πτυχής, που είναι διαφορά περίπου ενός εκατομμυρίου για τα κίνητρα, οδηγούνται στην απεργία και λόγο της απαξιωτικής αντιμετώπισης του τυγχάνουν,  όπως τονίζουν, από τον ΟΚΥπΥ.

«Όσα άκουσε θα τα μεταφέρει στον ΟΚΥπΥ ώστε να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί η 48ωρη απεργία. Η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας δεν είναι απλό πράγμα», ανέφερε ο Σωτήρης Κούμας, Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό τονίζει από την άλλη ο ΟΚΥπΥ.

«Η στάση του Οργανισμού έναντι των ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων ήταν αξιοπρεπής. Ο ΟΚΥπΥ είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του, είναι οι επαγγελματίες υγείας του. Δεν είναι κάτι το απρόσωπο. Για να πάμε μπροστά πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και να δούμε το κοινό καλό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Καλούμε όλους να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης προτού προχωρήσουν με τις απεργίες. Όταν μπορούν οι δυο πλευρές να συζητήσουν λίγο περισσότερο ενδεχομένως να βρεθεί η λύση. Εκεί όπου οι πλευρές παραμένουν στις αρχικές του θέσεις ή τουλάχιστον στις θέσεις των τελευταίων ημερών προφανώς δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα εκτός και αν βρεθεί μια γεφυρωτική λύση» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση των κυβερνητικών γιατρών είναι προγραμματισμένη  από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου και αναμένεται να επηρεαστούν τα εξωτερικά ιατρεία και να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ τα  δημόσια νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ τους, θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά και ασθενείς οι οποίες αυτή τη στιγμή λαμβάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.